خانه » در مورد مهمترین فواید و مزایای کشاورزی ارگانیک چه می دانید ؟
کشاورزی ارگانیک
کشاورزی ارگانیک
باغبانی

در مورد مهمترین فواید و مزایای کشاورزی ارگانیک چه می دانید ؟

Sending
User Review
0 (0 votes)

کشاورزی ارگانیک

آیا می دانید که کشاورزی ارگانیک و تولید محصولات سالم بدون استفاده از مواد نگهدارنده، اشعه، اصلاح ژنتیکی، استفاده از فاضلاب، کود های مصنوعی و آفت کش های شیمیایی امکان پذیر است؟ با کشاورزی ارگانیک که امروزه در حال توسعه در کشورهای پیشرفته است، بسیاری از سموم شیمیایی از مواد خوراکی مردم حذف خواهد شد.

آمار ارائه شده از سوی مؤسسه گالوپ در سال 2014 نشان داد که 45 درصد ار مردم آمریکا به مصرف محصولات ارگانیک تمایل دارند. سازمان هایی در کشورها وجود دارند که طبق استاندارد های لازم و با بررسی شرایط تولید محصولات، ارگانیک بودن محصولات را مورد تأیید قرار می دهد.

مواد غذایی ارگانیک بدون استفاده از آفت کش ها و کود های شیمیایی و سنتزی تولید می شوند و اصلاح ژنتیکی بر روی آن ها صورت نمی گیرد.

 

استاندارد های کنونی کشاورزی ارگانیک

کشاورزی ارگانیک یک سیستم تولید است که سلامتی خاک، زیست بوم و مردم را حفظ می کند. این نوع کشت وابسته به فرآیند های اکولوژیکی و شرایط بومی است نه استفاده از منابعی با اثرات نامطلوب. کشاورزی ارگانیک ترکیبی از کشاورزی سنتی و مزایای علم و نوآوری است که سبب ارتقاء کیفیت همه جانبه زندگی می شود.

به طور کلی کشاورزی ارگانیک شامل چند جنبه ی کلیدی است. از جمله استفاده از کود های طبیعی مانند کمپوست و کود حیوانی است. کاشت گیاهان و کنترل آفات به صورت طبیعی یکی از جنبه های مهم دیگر کشاورزی ارگانیک است. برخلاف کشاورزی معمول از هیچ گونه ماده ی شیمیایی و سموم در این نوع از کشاورزی استفاده نمی شود.

 

خاک ارگانیک

کشاورزان سبک ارگانیک موظفند از خاک ارگانیک استفاده کنند. به طور کلی خاک مخلوطی از مواد معدنی، مواد آلی، هوا و آب است. در طبیعت خاک به صورت طبیعی وجود دارد. اما تفاوت خاک ارگانیک با خاک غیر ارگانیک چیست؟ در خاک غیر ارگانیک کشاورزان برای تقویت خاک از کود های شیمیایی و همچنین آفت کش ها و دیگر مواد غیر طبیعی استفاده می کنند تا به این شکل رشد محصولات کشاورزی را به حد اکثر برسانند. اما، در خاک ارگانیک فقط از مواد طبیعی برای تقویت و مقابله با بیماری ها استفاده می شود.

 

کود آلی برای مدیریت علف های هرز

اولین مساله ای که در تفاوت کشاورزی ارگانیک و غیر ارگانیک توجه افراد را جلب می کند نحوه ی مبارزه با آفات و علف های هرز نا خواسته است. تغییر محصول مورد کشت یکی از بهترین روض های طبیعی برای مبارزه با علف های هرز است. کشاورزانی که به کشت یک نوع محصول مداومت دارند به علف های هرز فرصت رشد می دهند. با تغییر نوع محصول شرایط برای رشد علف های هرز دشوار می شود.

سایر روش های طبیعی مبارزه با علف های هرز شامل وجین دستی و ماشینی، کود سبز، کاشت فشرده و نزدیک به هم گیاهان و عدم ایجاد فضای کافی برای رشد علف های هرز است.

 

آفت کش ارگانیک

محصولات ارگانیک نیز برای رشد مانند هر محصول کشاورزی دیگری نیاز به آفت کش دارند. اما تفاوت در اینجاست که برای محصولات ارگانیک از آفت کش های طبیعی و بی ضرر استفاده می شود برای مثال محصولات آفت کش حاوی آرسنیک با اینکه طبیعی هستند اما ضرر های زیادی دارند و استفاده از آن ها برای کشت محصولات ارگانیک ممنوع است.

 

ممنوعیت اصلاح ژنتیکی

یکی از مهمترین مسائل در کشاورزی ارگانیک ممنوعیت اصلاح ژنتیکی است. محصولات اصلاح ژنتیکی شده یا ترا ریخته به منظور افزودن خواص ذاتی به گیاه تولید می شوند برای مثال مقاومت در برابر آفات در ساختار ژنتیکی آن ها ایجاد می شود و دیگر نیاز به استفاده از آفت کش ها برای کشت آن ها وجود ندارد. از این جهت که استفاده از سموم برای محصولات تراریخته حذف می شود و شاید افزایش محصول نیز وجود داشته باشد مزیت محصولات تراریخته نسبت به محصولات عادی است. اما، همچنان در تعریف ارگانیک جای نخواهند داشت.

 

دام تغذیه شده با خوراک ارگانیک

همانند دیگر محصولات ارگانیک، دام های ارگانیک باید خوراک و علوفه ی 100 در صد ارگانیک داشته باشند. تنها ماده ی مجاز برای تغذیه ی دام های ارگانیک به جز علوفه ویتامین ها و مواد معدنی لازم در جیره ی غذایی آن هاست. دام های ارگانیک نیز نباید اصلاح ژنتیکی شده باشند.

 

تاریخچه ی کشاورزی ارگانیک

کشاورزی متداول صنعت بزرگی در دنیا محسوب می شود. شرکت های مزرعه داری بزرگ توان رقابت در این زمینه را از مزرعه دارن کوچک سلب کرده اند. در این صنعت استفاده از مواد شیمیایی و اصلاح ژنتیکی برای داشتن محصول هر چه بیشتر متداول است. رشد جمعیت و افزایش تقاضای محصولات کشاورزی و گرسنگی در دنیا نیز به رشد این صنعت دامن می زند.

تحقیقات 30 ساله نشان می دهد کشاورزی ارگانیک نیز می تواند بازدهی برابر با کشاورزی شیمیایی داشته باشد. کشاورزی ارگانیک بازدهی خوبی دارد و نسبت به کشاورزی شیمیایی 45% کمتر انرژی مصرف می کند، 40% کمتر گاز گلخانه ای تولید می کند، سود آور تر از کشاورزی شیمیایی است. کشاورزی ارگانیک در واقع روش جدیدی از کشاورزی نیست اما از ابندای قرن بیستم به منظور مقابل با تغییرات نامطلوب در صنعت کشاورزی بیشتر مورد توجه و اجرا قرار گرفته است. می توان گفت کشاورزی ارگانیک در یک کلمه بازگشت به روش های سنتی و ریشه های کشاورزی است.

امروزه در دنیا 160 کشور در حال فعالیت در زمینه ی کشاورزی به سبک ارگانیک هستند. بازار محصولات ارگانیک در اروپا و آمریکای شمالی که آگاهی مردم نسبت به سلامتی بالا رفته قوی تر است. در حال حاضر استرالیا بیشترین سطح زمین های کشاورزی را در اختیار کشاورزی ارگانیک قرار داده است و هند بیشترین تولید کنندگان ارگانیک در دنیا را دارد.

 

کشاورزی ارگانیک در هند

در کشور هند مضرات کشاورزی شیمیایی بسیار پر رنگ است و به همین دلیل به کشاورزی ارگانیک بها داده می شود. منطقه ی مالاوی پنجاب به دلیل استفاده ی بی رویه از آفت کش های شیمیایی به نام کمربند سرطانی هند شناخته شده است. کشاورزی غیر ارگانیک علاوه بر صدمه به جان مصرف کنندگان برای کشاورزان نیز خطر مهمی محسوب می شود. در هند به مردم آموزش داده می شود که کشاورزی ارگانیک نه تنها کشاورزی بدون سموم و مواد شیمیایی است بلکه روشی برای تولید محصولات عالی و خوشمزه تر نیز محسوب می شود.

 

اصول اساسی کشاورزی ارگانیک

بعضی از مهمترین اصول کشاورزی ارگانیک در زیر شرح داده شده است:

 

کمپوست

کمپوست که به نام طلای سیاه نیز شناخته می شود، بخش مهمی از کشاورزی ارگانیک و عنصر اصلی تقویت خاک محسوب می شود. کمپوست که از تجزیه ی مواد طبیعی تهیه می شود کیفیت مواد مغذی خاک را تا حد بسیار زیادی بالا می برد.

البته بعضی از شرکت هایی که در زمینه ی کمپوست فعالیت می کنند از پسماند فاضلاب انسانی که حاوی فضولات انسانی و همچنین بسیاری از مواد شیمیایی شوینده و مضر است در تهیه ی کمپوست تجاری استفاده می کنند. این مواد از سوی سازمان ارگانیک برای استفاده در کشاورزی ارگانیک ممنوع شده است.

 

ایجاد تنوع در محصولات زراعی

تغییر محصول مورد کشت یکی از ارکان مهم در کشاورزی ارگانیک محسوب می شود.  استفاده از یک نوع محصول باعث ضعف خاک و نیاز به استفاده از تقویت کننده های شیمیایی می شود. با تغییر محصول بسیاری از بیماری ها و آفات خاک امکان رشد خود را از دست می دهند. تغییر محصول به منزله ی داشتن خاک حاصل خیز تر، محصول سالمتر و بیشتر و کاهش فرسایش خاک است.

 

کاشت محصولات در مجاورت همدیگر

برخی از گیاهان هستد که در مجاورت همدیگر رشد بهتری دارند. کشاورزان و باغداران ارگانیک به این منظور محصولات مناسب را شناسایی کرده و برای داشتن محصول بیشتر آن ها در کنار هم می کارند.

برای مثال کاشت ریحان و شاهی در کنار گوجه فرنگی از آفات گوجه فرنگی جلوگیری می کند. البته گیاهانی نیز وجود دارند که از کاشت در کنار یگدیگر صدمه می بینند و کشاورزان باید با آگاهی از این دستورات استفاده کنند.

 

مزایای مهم کشاورزی ارگانیک

تولید غذاهای سالم با ارزش غذایی بیشتر

تحقیقات محققان نشان می دهد که محصولات کشاورزی ارگانیک کمترین حد فلزات سنگین و بیشترین مقدار مواد آنتی اکسیدانی را در خود دارند. به همین دلیل تفاوت آماری زیادی در سلامت منتج از استفاده از محصولات ارگانیک و غیر ارگانیک وجود خواهد داشت. در تولید محصولات غیر ارگانیک از مواد شیمیایی کود های ناسالم و فرآیند های نا مناسب در کشت و تولید استفاده می شود که در نهایت سلامت جامعه ی مصرف کننده را به مخاطره می اندازد.

 

اثرات محیطی

آیا کشاورزی ارگانیک برای محیط زیست بهتر است؟ البته! در کشاورزی ارگانیک سموم و کود های شیمیایی که اثرات آن تا سال ها در محیط زیست باقی می ماند استفاده نمی شود. این بدین معنی است که مزارع، زمین ها و آب های مجاور مزارع ارگانیک و همچنین آب های زیر زمینی آلوده به سموم و مواد شیمیایی نمی شود. استفاده از آفت کش ها و کود های شیمیایی به مرور زمان سبب از بین رفت کیفیت خاک و کاهش محصولات می شود. در صورتی که با کشاورزی ارگانیک مزارع هر سال نسبت به سال قبل بهتر خواهند شد.

به این مساله نیز باید دقت کرد که سموم شیمیایی تنها بر سلامت انسان و سرطان تاثیر گذار نیست. بلکه این سموم می تواند جانورانی که در مزارع زندگی می کنند، زنبور های عسل و پرندگان را نیز از بین می برد.

کشاورزی ارگانیک به نجات محیط زیست کمک می کند و باعث می شود سموم سیمیایی بی رویه استفاده نشده و از چرخه ی حیاط بشر و دیگر جانداران کره زمین خارج شوند.

 

عدم اصلاح ژنتیکی

خطر اصلاح ژنتیکی و تولید محصولات تراریخته هنوز به طور دقیق مشخص نشده است و در سلامت این محصولات اتفاق نظر وجود ندارد. برخی معتقدند تغییرات ژنتیکی با تغییر دی ان آ در محصولات ایجاد می شود و این تخریب ژنتیکی به مصرف کننده نیز منتقل خواهد شد و در نتیجه بیماری های لا علاج و صعب العلاج در بین افراد شیوع بیشتری پیدا خواهد کرد.

برای مثال یک مورد از مصرف ذرت تراریخته روی موش ها نشان داد که محصولات ترا ریخته بدون آفت کش و محصولات حاوی آفت کش هر دو اثرات منفی بر سلامت موش ها داشتند و بر موش های ماده نسبت به نر اثرات تخریبی بیشتری داشتند.

 

ممنوعیت استفاده از آفت کش ها

آفت کش ها نه تنها محیط زیست را تخریب می کنند که بر سلامت انسان نیز اثرات نامطلوب جدی می گذارند. مصرف مواد غذایی حاوی آفت کش سبب ورود این مواد به بدن می شود. بسیاری از مشکلات مانند از دست دادن حافظه، آلرژی غذایی، دیابت، سرطان، چاقی، ناباروری و پارکینسون در بین مردم شیوع پیدا می کند. استفاده از غذاهای ارگانیک تنها راه مقابله با این شرایط است.

تحقیقات در مورد آفت کش ها در آمریکای شمالی نشان می دهد که اولین تاثیر این مواد در رحم و جنین است. زیرا بدن جنین در حال رشد سریع است و این مواد تاثیر بسیار بدی بر ان می گذارند.

 

سلامت کار گران مزرعه

کشاورزی ارگانیک برای تمام افراد از کشاورز تا مصرف کننده و حیواناتی که در مزارع زندگی می کنند مفید است. کارگران مزرعه از جمله افرادی هستند که مجبورند از نزدیک با مواد و سموم شیمیایی کشاورزی در تماس باشند و با حمل این مواد روی لباس های خود آن را تا خانه های خود منتقل کرده و سلامت تمام افراد خانواده شان را به خطر می اندازند. مواد آفت کش سبب سوزش چشم ها، سرگیجه، تهوع ،استفراغ، سردرد و حتی در موارد شدید تشنج، از دست دادن هوشیاری و مرگ می شوند. اثرات بلند مدت این مواد شامل  اختلالات عصبی، نقایص مادرزادی، ناباروری و سرطان است.

 

آینده کشاورزی ارگانیک

به دلیل رشد جمعیت جهانی کشاورزی نیز در دنیا در حال توسعه است. برخلاف کشاورزی معمولی، کشاورزی ارگانیک راهی برای تولید غذای خوشمزه و مغذی است که تنها آسیب زا نیست می تواند از بروز مشکلاتی که در زندگی روزمره در اثر آلودگی ها وجود دارد ممانعت کند.

نوع دیگری از کشوارزی به نام کشاورزی بیودینامیک وجود دارد که مزرعه در آن به عنوان یک دنیای کامل در نظر گرفته می شود و بذر های مورد استفاده نیز از بیرون خریداری نمی شوند واز تولیدات خود مزرعه استفاده می شود. در مزارع بیو دینامیک از اسپری گل چای برای دفع آفات استفاده می شود.

هر دو محصولات مزارع ارگانیک و بیو دینامیک در دنیا در حال رشد هستند و تقاضای مصرف کنندگان یکی از عوامل مهم رشد این صنعت است. فروشگاه های محصولات ارگانیک روز به روز در حال بیشتر شدن هستنند.

0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x