خانه » مراحل بارداری ، هفته به هفته
فرزند و والدین

مراحل بارداری ، هفته به هفته

Sending
User Review
0 (0 votes)

مراحل بارداری ، هفته به هفته

بارداری معمولی از ابتدا تا تولد نوزاد معمولاً 40 هفته طول می کشد. مراحل بارداری شامل سه ماهه اول، سه ماهه دوم و سه ماهه سوم هستند.

از هفته ی 1 تا هفته 12 در مرحله اول بارداری، هفته 13 تا هفته 27 در مرحله دوم و هفته 28 تا تولد بچه در مرحله سوم بارداری جای می گیرند. شرحی از تحولات مادر و جنین در این دوران را خواهید خواند:

 

تغییرات بدن خانم باردار در اوایل سه ماهه اول بارداری

اولین نشانه ی بارداری که اکثر خانم ها را متوجه بارداری می کند حذف دوره قاعدگی است. به دنبال بارداری تغییرات جسمی و روانی زیادی در بدن زن رخ می دهد. برخی از نشانه های اولیه ی بارداری عبارتند از:

مادر احساس خستگی شدید می کند.

تورم سینه ها مشاهده می شود.

احساس تهوع صبحگاهی (که البته برای برخی وجود ندارد)

هوس غذاهای خاص کردن (وی آر)

مادر نوسانات خلقی را تجربه می کند

تکرر ادرار و یبوست در دفع ایجاد می شود.

سر درد هایی برای مادر پیش می اید.

سوزش معده نیز یکی از عوارض در سه ماهه اول بارداری است.

افزایش یا کاهش وزن رخ می دهد

 

جنین در 4 هفتگی بارداری

سیستم عصبی (مغز و نخاع) جنین در این زمان شروع به تشکیل شدن کرده است. همچنین قلب، دست ها و پاها آغاز به شکل گیری می کنند. جنین در این زمان حدود یک دهم سانتیمتر طول دارد.

 

جنین در 8 هفتگی بارداری

اندام های مهم بدن جنین در این زمان از بارداری تشکیل می شوند. قلب جنین شروع به ضربان می کند. بازو ها و ساق پاها بلند می شود. انگشتان دست و پا شکل می گیرد. اندام های جنسی تشکیل می شوند. ویژگی های چهره جنین قابل تشخیص شده و بند ناف به وضوح قابل دیدن است. در پایان هفته هشتم طول جنین به 2/5 سانتی متر می رسد.

 

جنین در 12 هفتگی بارداری

پایان هفته دوازدهم پایان سه ماهه اول بارداری است و در این زمان اعصاب و عضلات شروع به کار می کنندو جنین می تواند مشت کند. اندام جنسی خارجی دختر یا پسر بودن جنین را مشخص می کند. پلک ها برای محافظت چشم تشکیل می شوند و تا هفته 28 باز نمی شوند. رشد سر آهسته شده و اندازه جنین یه 7.5 سانتی متر می رسد.

 

تغییرات خانم باردار در سه ماهه دوم حاملگی از مراحل بارداری

سه ماهه دوم بارداری معمولاً راحت تر از سه ماه اول از مراحل بارداری خواهد بود. از شدت تهوع و خستگی کاسته می شود یا به طور کامل رفع می شوند. اما، در عین حال بدن، تغییرات بیشتری را تجربه می کند. با رشد بچه شکم بزرگ می شود و پوست شکم دچار کشیدگی می شود. در پایان سه ماهه دوم، مادر می تواند حرکات بچه را نیز احساس کند.

برخی از تغییراتی که در سه ماهه دوم ایجاد می شوند عبارتند از:

درد در ران، کشاله ران، پشت و شکم حس می شود

ترک های پوستی ناشی از کشیدگی روی شکم، سینه ها، ران و باسن ایجاد می شوند

یک خط در زیر شکم ایجاد می شود

ماسک حاملگی! لکه های تیره ی پوستی روی گونه، پیشانی، بینی یا لب که در برخی از افراد اتفاق می افتد

بی حسی یا سوزن سوزن شدن دست ها (سندروم تونل کارپال) در برخی از افراد اتفاق می افتد

خارش شکم، کف دست ها و پاها ( در صورتی که این خارش همراه با از دست دادن اشتها، استفراغ یا زرد شدن پوست باشد احتمال مشکلات کبدی وجود دارد)

تورم مچ پا، انگشتان و صورت (تورم ناگهانی یا اضافه وزن پیدا کردن به طور خیلی سریع، جزء علائم طبیعی نیست و در صورت ایجاد باید به پزشک مراجعه شود)

 

جنین در 16 هفتگی بارداری

همزمان با تغییرات بدن مادر، جنین نیز رشد می کند. در هفته شانزدهم سیستم اسکلتی عضلانی تشکیل می شود. پوست جنین شروع به شکل گرفتن می کند  و شفاف است. دستگاه گوارش ساخته می شود. جنین شروع به انجام حرکاتی مثل مکیدن می کند. در این زمان جنین حدود 10 تا 12.5 سانتی متر طول دارد.

 

جنین در 20 هفتگی بارداری

در هفته بیستم حرکات جنین مانند لگد زد و وو خوردن را مادر احساس می کند. رشد مو اتفاق میفتد و پوشش محافظ مومی شکلی به نام ورنیکس روی پوست جنین تشکیل می شود. ابرو، مژه و انگشتان دست و پا شکل می گیرد. جنین حتی می تواند خود را چنگ بزند. جنین توان شنیدن و بلعیدن پیدا می کند. در این زمان جنین حدود 15 سانتی متر شده و تقریباً در نیمه راه ورود به دنیا است.

 

جنین در 24 هفتگی بارداری

در هفته بیست و چهارم تغییرات زیادی در بدن مادر و جنین رخ می دهد. مغز استخوان جنین شروع به ساخت سلول های خونی می کند. پرز های چشایی روی زبان او تشکیل می شوند. انگشتان دست و پا رشد می کنند. موهای سر جنین بلند می شود. ریه ها شکل می گیرند اما کار نمی کنند چون جنین در معرض هوا نیست. جنین چرخه خواب منظمی پیدا می کند. اندام های جنسی شکل می گیرند و تمام تخمک های عمر نوزاد دختر در این زمان در بدن او شکل می گیرد. اندازه جنین به 30 سانتی متر می رسد و یدن وی چربی ذخیره می کند.

 

تغییرات بدن خانم باردار در سه ماهه سوم از مراحل بارداری

سه ماهه سوم مرحله ی نهایی بارداری است. حالاتی که در سه ماهه دوم ایجاد شدن در سه ماهه سوم نیز ادامه خواهند داشت. حالات جدیدی نیز ایجاد خواهند شد. با رشد کودک فشار بر اندام های داخلی مادر بیشتر می شود. ممکن است مادر تکرر ادرار یا تنگی نفس را تجربه کند. این حالات طبیعی هستند و پس از زایمان و خروج جنین خوب می شوند.

 

تغییرات فیزیکی بدن مادر در سه ماهه سوم بارداری

تورم مچ پا (البته نه به طور ناگهانی)

هموروئید

حساس شدن سینه ها و ایجاد شیر

ناف ممکن است بیرون بزند

جنین به سمت پایین شکم حرکت می کند.

حس درد انقباضی که می تواند نشانه ی واقعی یا کاذب زمان زایمان باشد.

سوزش سر دل و مشکلات خواب نیز ممکن است مادر را درگیر کند.

در دهانه رحم نیز تغییراتی ایجاد می شود تا بدن آماده زایمان شود.

 

جنین در 32 هفتگی بارداری

استخوان های جنین به طور کامل شکل گرفته اند اما نرم هستند. حرکات و لگد زدن های جنین بیشتر می شود. جنین می تواند چشم ها را باز و بسته کند. ریه ها به طور کامل تشکیل شده اما تنفس انجام نمی گیرد. بدن کودک ذخایر حیاتی مواد معدنی مانند آهن و کلسیم ایجاد می کند. کرک های جنینی شروع به ریزش می کنند. اندازه جنین حدود 37 تا 40 سانتی متر است.

 

جنین در 36 هفتگی بارداری

در هفته سی و ششم از مراحل بارداری پوشش مومی شکل ورنیکس که محافظ پوست جنین است ضخیمم تر می شود. چربی بدن وی افزایش پیدا می کند. جنین بزرگتر شده و فضای کمتری برای حرکت دارد به همین علت از تحرکات او کاسته می شود اما حرکات وجود دارند. اندازه جنین در این هفته حدود 40 تا 47 سانتی متر خواهد بود.

 

جنین در 37 تا 40 هفتگی بارداری

در پایان هفته سی و هفتم جنین شکل کاملی به خود گرفته است. همزمان با نزدیک شدن به زمان زایمان سر جنین پایین رفته و به دهانه رحم برای خروج نزدیک می شود. طول جنین در سه هفته آخر از مراحل بارداری به حدود 47 تا 52 سانتی متر می رسد و آماده ی پا گذاشتن به این دنیای خاکی است.  وزن و قد نوزاد در زمان تولد به عوامل ژنتیکی و تغذیه مادر بسیار بستگی دارد.

0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x