میانگین قطر ساک حاملگی
میانگین قطر ساک حاملگی (MSD) با سونوگرافی اندازه گیری می شود. ساک حاملگی را اولین بار می توان در هفته سوم پس از تخمک گذاری یعنی 5 هفته پس از آخرین دوره قاعدگی در سونوگرافی دقیق مشاهده نمود. در این زمان قطر ساک بارداری حدود 2 تا 3 میلی متر است.
ساک حاملگی ابعاد دقیق دایره را ندارد به همین دلیل برای آن قطر میانگین تعریف می شود. طول به علاوه عرض به علاوه قطر ساک تقسیم بر 3 میانگین ساک حاملگی یا MSD را می دهد و قطر یک ساک حاملگی طبیعی به علاوه ی 30، روز حاملگی را مشخص می کند.
اگر حاملگی پوچ باشد
گاهی پیش می آید که به علت اختلالات کوروموزومی و یا دلایل دیگر امبریو از رشد باز بماند و تکثیر سلولی و ادامه ی رشد جنین با مشکل مواجه شود. در این زمان به رغم اینکه بدن حاملگی را تشخیص داده و ساک حاملگی را در رحم شکل می دهد، جنین درون آن رشد نمی کند و حاملگی پوچ است. مشاهده نشدن جنین درون ساک حاملگی زنگ خطر را برای تشخیص بارداری پوچ به صدا در می آورد. البته برای تشخیص قطعی، معاینه لگنی توسط پزشک، آزمایش خون برای بررسی هورمون های بارداری و آزمایش های بافتی برای تشخیص قطعی سقط جنین لازم است.
مشاهده ساک بارداری
ساک بارداری معمولاً بین هفته سوم تا پنجم بارداری و زمانی که سطح hCG به حدود 1800 برسد توسط سونوگرافی اندوواژنال قابل مشاهده است. پیش از آن حتی در بارداری های سالم نیز ساک حاملگی را نمی توان توسط شونوگرافی مشاهده نمود.
نقش قطر ساک حاملگی در ارزیابی بارداری
در اسکن اندوواژینال اگر میانگین قطر ساک بارداری بیش از 25 میلی متر باشد و جنینی درون آن مشاهده شود به معنی نقص حاملگی و نیاز به سقط ساک حاملگی است.
و اگر قطر ساک بین 16 تا 24 میلی متر باشد و جنینی درون آن مشاهده نشود، بارداری مشکوک به شکست است. اما سقط قطعی نیست.
زمانی که قطر ساک حاملگی به 8 میلی متر می رسد، کیسه ی زرده باید درون آن مشاهده شود اما ندیدن کیسه زرده همیشه به معنی سقط نیست.
در سونوگرافی شکمی
در سونوگرافی شکمی زمانی که قطر میانگین ساک حاملگی بیشتر از 25 میلی متر می شود قطب جنینی باید مشاهده شود. زمانی که قطر آن به 20 میلی متر می رسد کیسه ی زرده باید در سونوگرافی دیده شود. البته ندیدن کیسه ی زرده مبنای تشخیص قطعی برای شکست حاملگی نیست.
قطر میانگین ساک حاملگی روزانه یک میلی متر افزایش پیدا می کند. البته تفاوت زیادی در رشد آن بین افراد مختلف وجود دارد و این را باید در نظر گرفت که مبنای تشخیص سقط قطر ساک حاملگی نیست.
نشانه ی بارداری سالم اینست که میانگین قطر ساک حاملگی 5 میلی متر بیشتر از طول جنین باشد.
منبع