خانه » خود را چقدر خوب می شناسید
روانشناسی

خود را چقدر خوب می شناسید

خود را چقدر خوب می شناسید , روشهایی برای خودشناسی

آگاهی پیدا کردن از خود شروع ای از فرزانگی است , خودشناسی چه مزایایی برای شخص شما دارد ؟ چه چیزی به شما افزوده می گردد اگر از خود شناخت بهتری داشته باشید ؟ این مقاله مسیری را برای  شناخت و درک  بهتر از هویت شخصی را در جلوی پای افراد قرار می دهد .

همان طور که زندگی روزمره خود را می گذرانید به دنبال سرنخ های مختلفی برای به دست آوردن آگاهی بیشتر از خویشتن هستید و دلتان می خواهد که خود تان , آجرهای زندگی خود را تک تک یافته و بروی هم نهاده و ساختمان شخصیتی خویش را به وجود آورده .

در آغاز این پروسه با چنین سوالی مواجه می شویم چرا خودشناسی مهم است ؟

در ادامه دلایل بسیار بارزی را در رابطه با این سوال درج نموده ایم :
 خوشبختی ؛

زمانی که شما بتوانید آن چیزی که هستید را به خوبی ابراز نمایید خوشحال تر و شادتر خواهید بود و قطعا احساس خوشبختی بیشتری نیز خواهید کرد .

تناقض درونی کمتر ؛

وقتی کارها و اعمال بیرونی شما با احساسات و ارزش‌های درونی تان  در یک راستا و با دقت و صراحت بیشتری درارتباط  باشند, شما از تناقض درونی کمتری رنج خواهید برد .

ابراز وجود ؛

احساسات تان را بروز دهید , ابراز علاقه , استعداد ها و غیره مسیر را برای آن چیزی که شما می ‌خواهید به دست بیاورید هموارتر خواهد کرد .

بهتر تصمیم گیری کردن ؛

هنگامی که خود آگاهی داشته  باشید ,قادرید مواردی که در مسیر زندگی تان پدیدار می ‌شود را بهتر آنالیز کرده و انتخاب درست تری را نسبت به آن ها داشته باشید . از تصمیم گیری های کوچک مثل پوشیدن چه لباسی, تا تصمیم گیری های بزرگ مانند انتخاب همسر آینده ای که اوقات تان را با وی سپری کنید .

تحت سلطه خود بودن ؛

خود را تحت کنترل داشته باشید , با داشتن آگاهی از خویش , از چیزی که انگیزه تان را برای مقاومت در مقابل عادات بد و پیشرفت عادات خوب , بیشتر می ‌کند مطلع هستید و با نگاهی به درون انداختن متوجه می‌ شوید که چه ارزش ها و اهدافی در زمینه ی توانایی شما وجود دارد که می‌توان به آنها دسترسی پیدا کرد .

مقاومت در برابر فشارهای اجتماعی ؛

در زمانی که در ارزش‌ها و منافع شخصی تان غرق هستید در مقابل درخواست های اجتماعی ای که از شما می شود و شما تمایلی به انجام آنها ندارید , راحت ‌تر کلمه “نه” را به زبان می ‌آورید .

شکیبایی و درک دیگر افراد ؛

آگاهی از کشمکش ها و مشکلات تان به شما کمک می‌ کند تا احساس همدردی خود را در مقابل دیگر افراد ارتقا دهید و با آنها و دشواری هایشان آسان تر همراه شوید .

احساس حیات و شادابی داشتن ؛

آنچه که هستید به شما کمک می ‌کند تا حس زنده‌ بودن برافروخته گردد و تجربه ای که از زندگی خواهید داشت را غنی‌تر , وسیع تر و هیجان انگیرتر برای تان رقم بزند .

 

اکنون با توجه  به موارد گفته شده , اطلاع بیشتری از اهمیت آگاهی از هویت خود پیدا نمودید, حالا به چگونگی ” کسب خودشناسی ای بهتر” می پردازیم :

آجرهای سازنده ی خودشناسی که افراد باید در چیدمان درست آن ها , معرفت لازم را دارا باشند, بدین ترتیب می باشند ؛

ارزش ها, علایق , خلق و خو , ساعت بدن , مأموریت ها و اهداف , نیرو

 

ارزش ها

مثل کمک کردن به دیگران, خلاق بودن, سلامتی ,امنیت اقتصادی داشتن و غیره , مواردی می باشند که افراد را برای گرفتن تصمیم های گوناگون و رسیدن به مقاصدشان برمی انگیزد , تحقیقات نشان داده است که در خاطر مرور کردن و یا  نوشتن ارزش‌ ها باعث می‌شود افراد گام‌ های محکم تر و سالم تری را در انجام آنها بردارند .

انگیزه ی حرکت کردن در مسیر ارزش‌ های فردی موجب می‌ گردد ؛ شخص حتی در مواقع خستگی نیز در مسیر ارزش خود حرکت کند و ناخودآگاه به طرف هدفش کشیده شود . اگر به دنبال انگیزه هستید ارزش‌های خود را بشناسید و آنها را بنویسید تا همواره در جلوی چشم های تان باشند و کمربند همت را برای ارزش دهی به آن ها محکم سازید .

 

علایق

عبارتند از کارهایی که در اوقات فراغت انجام می دهید,  به هر چیزی که توجه شما را در مدت زمان مشخصی به خود جلب می کد, می گویند . برای کشف شناخت بیشتر از علایق شخصی باید این گونه سوالات را از خود بپرسید ؛ چه چیزی توجهم را به خود جذب می کند؟ چه چیزی باعث کنجکاوی ام می شود؟ وحتی چه چیزی به من ارتباط دارد؟

داشتن تمرکز فکری در وجود آن علاقه و اشتیاق شاخص , به زندگی طراوت می بخشد , ممکن است سرنخ هایی از انگیزه های درونی بدهد , به طوری که شما در گذر زمان قادر باشید آن ها را شکوفا کنید و از انجامشان لذت ببرید .

 

خلق و خوی

حالت و مزاج افراد توصیف کننده ی شخصیت درونی هر فرد می باشد , آیا شما در هنگامی که تنها هستید (درونگرا) بیشتر لذت می برید یا زمانی که در جمعی حضور پیدا می‌کنید (برونگرا) ؟

آیا شما از آن نوع افرادی هستید که رهبری یک جمع را بر عهده دارید و برنامه ها را مشخص می کنید یا پیرو دیگران هستید و طبق خواسته و برنامه آنان عمل می کنید ؟ در قدرت تصمیم‌ گیری تان کدام , نفوذ بیشتری دارد احساسات یا منطق ؟ آیا توجه زیادی به جزئیات دارید یا در اولین نگاه کلیات را بررسی می کنید؟

دانستن پاسخ های چنین سوالاتی که در زمینه ی خلق و خوی افراد پرسیده می ‌شود می ‌تواند موقعیتی که در آن قرار دارید را برای تان روشن تر کند و شما را از شرایطی که باعث پژمردگی تان می ‌شود دور کند و به آن چیزی که به آن تعلق دارید سوق دهد .

 

ساعت بدن

مربوط به ” زمانی” می شود که بازدهی فکری و جسمی شما بهتر از مواقع دیگر است, آیا شما فردی سحرخیز هستید یا جز افرادی هستید که شب کار هستند ؟ در چه مواقعی از روز انرژی تان به اوج می رسد؟

اگر فعالیت های خود را بر مبنای انرژی و توانایی روزانه‌ تان برنامه ریزی و دسته بندی کنید, شما به طبیعت درونی خود احترام خواهید گذاشت و همین دریچه ای را به سوی موفقیت های بعدی باز خواهد کرد , زندگی روزمره‌ تان خوشایند تر می شود , شما خود را با طبیعت درونیتان هماهنگ سازید .

لذت بردن از زندگی آسان تر خواهد بود , هنگامی که افراد سعی نکنند انرژی خود را صرف تظاهر به چیزی که نیستند هدر دهند .

 

ماموریت ها و اهداف

پر معنا ترین اتفاق زندگی تان چه بوده است؟ برای چند ثانیه به مهم ترین اتفاقی که در زندگی برای تان رخ داده فکر کنید , از خودتان این سوال را بپرسید , به طرز ناباورانه ردپایی از هویت مخفی خود را در این سوال کشف خواهید کرد که می تواند به شغل آینده تان و یا رضایتمندی تان از زندگی منتهی شود .

 

نیرو

قدرت درونی تنها شامل توانایی ‌ها, مهارت ‌ها و استعدادها نمی‌شود بلکه نیروهای شخصیت درونی را نیز مانند وفاداری, احترام به دیگران ,علاقه به تحصیل, هوش هیجانی, منصف بودن و غیره نیز می باشد .

آگاهی داشتن از قدرت و توانایی های شخصی یکی از پایه‌های اعتماد به نفس می باشد ,اگر کسی توانایی آن را نداشته باشد که قدرت‌ها و استعدادهای خود را شناسایی کند در مسیر ناهموار و لغزنده ای قدم خواهد گذاشت .

باید تبدیل به فردی شوید که تمام انتقادها را به فال نیک و برای پیشرفته خود متقبل می گردد ,البته شنیدن تشویق‌ ها و تعریف ها نیز عاری از لطف نیست ,فراموش نکنید که کشف مهارت هایی که در شما با نیروی بیشتری در حال جنب جوش هستند بیش از کارهایی که در آن ها هیچ مهارتی ندارید ارزش دارند و قادرند شما را به آن نیروی والا برساند .

با خود صادق باشید , نقاط ضعف و قوت خود را بشناسید , نقاط ضعف تان را کنار گذاشته و به نقاط قوت خود ارج دهید .

 

کلام آخر

حتی با دانستن این اطلاعات نیز  دشواری هایی در پیش است که شما نمی توانید کاملا با خودتان روراست باشید,شاید تعجب کنید اما دلیل آن واضح است ؛ انسان همواره در حال تغییر کردن است و همچنین ارزش‌ های اجتماعی هم در بیشتر مواقع با شما در تضاد می باشند .

چیزی که در اینجا اهمیت فراوان دارد این است , پیدا کردن شناخت حتی از یکی از این موارد , احساس هیجان و رضایتمندی از خویش را در پی خواهید داشت , خودشناسی به شما انرژی می ‌دهد ,آن انرژی را آنطور که هست حفظ کنید , شما احساس آزادی و قدرت بیشتری را خواهید کرد,

زیرا از این پس به این فکر می کنید که چطور احساس , فکر , رفتاری صحیح که در خور ماهیت وجودی تان است را داشته باشید و مسیر آرامش و موفقیت را فراهم آورید .

0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x