User Review
( votes)جغدها پرندگانی شگفت انگیزند
جغدها در همه قاره ها یافت می شوند, آن ها قرن هاست که بخشی از زندگی انسان ها را به خود اختصاص دادند و در بسیاری از اسطوره های آنان حضور دارند, همه این پرنده را به عنوان موجودی باهوش و افسونگر می شناسند به نوعینماد هوش و ذکاوت و در عین حال نیروهای اهریمنی و جادو می باشد. این پرنده در داستان ها همواره حضور برجسته داشته است.
اگر از کسی در مورد جغدها بپرسید , این پاسخ ها را خواهید شنید ؛ دارای چشم های درشت هستند , گردن شان را 180 درجه می چرخانند ,بیش از آنکه دیده شوند صدایشان شنیده می شود , شب ها بیدار هستند , حال اطلاعات بیشتری را در اختیارتان قرار می دهیم ؛
چشم هایشان مانند دیگر حیوانات گرد نیست
ماهیچه چشم شان گرد نیست , بدلیل ساختار اسکلتی شکل جمجمه شان , چشم هایشان بیشتر به وسیله ای تیوپی شکل تشبیه شده است تا به یک توپ گرد ,به همین خاطر چشم هایشان فضای کافی را برای تکان خوردن و چرخیدن ندارند و در ازای آن گردنی منعطف دارند که کمبود میدان دید چشم ها را تلافی می کند.
چشم های جغدها از لحاظ بینایی شباهت بسیاری به چشم انسان دارد ,چشم های آن ها برخلاف دیگر پرندگان در جلوی صورتشان واقع شده است این بدان معناست که چشم ها در آن واحد قادرند بر روی یک شی تمرکز داشته باشند و این توانایی به آن ها این امکان را می دهد تا دور یا نزدیک بودن , ارتفاع ,اندازه و حتی مقدار تقریبی وزن اشیا را بسنجند.
البته میدان دید انسان در حالت عادی 180 درجه می باشد ,در جغدها 110 درجه می باشد که تنها 70 درجه آن واضح است, نباید به حال آن ها غصه خورد این پرندگان دید فوق العاده ای در تاریکی شب دارند که انسان ها در آن تاریکی با یک انسان نابینا هیچ فرقی نخواهد داشت.
به علت آنکه دید دورشان قوی است , موجوداتی که از یک فاصله مشخصی به آن ها نزدیک هستند را نمی توانند ببینند, زمانی که آن ها طعمه شان را شکار می کنند ,موهای بسیار حساس روی منقار و پاهایشان باعث می گردد ,شکارشان را حس کرده و از آن تغذیه کنند.
جغدها سه پلک دارند ,یکی برای پلک زدن , یکی برای خوابیدن و آخری هم برای پاکیزه نگه داشتن چشم ها می باشد.
گردن چرخان جغدها
در نگاه اول افراد تصور می کنند که جغدها می توانند گردن خود را به اندازه 360 درجه بچرخانند اما حقیقت امر آن است که آن ها قادرند فقط 135 درجه (در جهات مختلف) بچرخانند, اگر بخواهیم چرخش گردن آن ها را در جهت های مختلف محاسبه کنیم ؛ مجموعا 270 درجه خواهد شد.
یک پرنده معمولی در گردنش 7 مهره دارد اما جغدها دقیقا دو برابر آن را دارا می باشند یعنی 14 مهره در گردن شان قرار دارد, همین قابلیت به آن ها این اجازه را می دهد که به سرعت در مواقع خطر گردن خود را بچرخانند و موقعیتشان را بسنجند و خود را نجات دهند. جغد نسبت به پرندگان دیگر از رگ های خونی بیشتری برخوردار است و همواره خون به سمت مغز و بدنش در حال جنب و جوش می باشد.
رنگ های آن ها مانند نگهدارنده های هوا عمل می کنند به همین خاطر زمانی که گردن شان می چرخد ,هیچ پارگی ای در رگ ها ایجاد نمی گردد و جریان خونشان به طور عادی ادامه خواهد داشت.
گوش های حساس
اینکه چشم های جالب و زیبایی دارد ,کاملا درست است ,امااین زیبایی نباید موجب گردد که از گوش هایشان غافل شویم, گوش های جغدها نقش مهمی را در شکار کردن ایفا می کنند و در گونه های مختلف , اندازه گوش ها نیز متفاوت می باشد و ناگفته نماند که اندازه گوش های جغدها قرینه نیست بدین معنی که یکی بزرگ تر از دیگری می باشد.
همین تفاوت باعث می شود تا جغد صداها را با فاصله زمانی اندکی در هر یک از گوش هایش دریافت کند اما بلندی صدا در دو گوش یکسان و به یک اندازه می باشد ,این گوش ها به جغد توانایی شگفت انگیزی می دهد او قادر است مکان دقیق صدا را از این طریق پیدا کند. گوش های تیز آن صدای ضعیف یک موجود کوچک را نیز تشخیص می دهند.
پرهای نهان
جغدها به پرندگان آرام و بی سرو صدا مشهورند , خصوصا در پرواز کردن . پرهای رویی بال های جغدها مانند سایر پرندگان عمل می کند ,آن ها را از زمین می کند و به پروازشان اوج می دهد (همین بال ها در بقیه پرندگان موجب سروصدای فراوانی می شود.) جغدها دارای پرهای مخصوصی می باشند ,این پرها یک نوع صدا گیر برای پرهای دیگر هستند.
در امتداد لبه های پرهای زیرین ,حاشیه های سختی وجود دارد که ما را به یاد شانه موهایمان می اندازد ,همین از صداهای بلند و آشفته جلوگیری می کند. در لبه انتهایی همان حاشیه , پرهای نرم قرار دارند که دیگر صداها را خفه می کند و در نتیجه هیچ صدایی را باقی نمی گذارد. (برای درک بهتر ؛ این پرهای نرم به نخ های یک پارچه پاره تشبیه می شود.)
چنین خصوصیت بی نظیری در جغدها, پرواز آرام و بی صدایی را برای آن ها فراهم می کند که شنیدن بال زدن را برای طعمه هایشان غیرممکن می سازدو آن ها به راحتی در چنگال جغدها گرفتار می شوند.