خانه » در مورد تاثیر استرس بر مغز بدانید
تاثیر استرس بر مغز
تاثیر استرس بر مغز
روانشناسی

در مورد تاثیر استرس بر مغز بدانید

تاثیر استرس بر مغز

تاثیر استرس بر مغز ، افزایش خطر بیماری های قلبی و عروقی، دیابت و بسیاری از بیماری های دیگر اثبات شده است. استرس های طولانی مدت ژن ها و فرآیند های مضر را در مغز شما فعال می کند. این مسأله می تواند تمرکز کوتاه مدت و سلامت روانی و عصبی طولانی مدت را تحت تاثیر قرار دهد.

 

استرس، ژن و مغز

بخشی از عملکرد سلول های مغزی وابسته به DNA هستند. وراثت یا جهش های ژنتیکی می توانند خطر بروز بیماری های ژنتیکی را افزایش دهند.

نحوه فعال شدن ژن ها که به نام بیان ژن شناخته می شود، کنترل کننده سلامت ژنتیکی هر فرد است. خاموش شدن برخی از زن ها می تواند رفتار سلول ها را تغییر دهد و این تغییرات در مغز بسیار حساس است.

استرس به ویژه در سال های اغازین زندگی می تواند تغییرات ژنتیکی در مغز ایجاد کند و بر حساسیت فرد نسبت به استرس در ادامه زندگی وی اثر بگذارد.

 

استرس و عملکرد شناختی

تمرکز بر موضوعی چالش برانگیز در شرایط استرس زا بسیار دشوار است. استرس در عملکرد شناختی مغز یعنی آموزش، حافظه و حل مسأله تداخل ایجاد می کند. استرس های مزمن می توانند تخریب های دائمی به وجود بیاورند. به همین دلیل باید در جهت درمان استرس های ماندگار نلاش کرد.

 

استرس و اختلالات مغزی

استرس های طولانی مدت می توانند ابتلا به اختلالات مغزی را افزایش دهند. استرس با ایجاد تغییرات فیزیولوزیکی به میزان زیادی باعث بروز علائم شبیه بیماری آلزایمر می شود. استرس می تواند مغز را دچار التهاب کند. افسردگی نیز بر تعادل هورمونی مغز اثر گذار است و بر بیان ژنی تاثیر نامطلوب دارد.

 

مدیریت استرس

به طور کلی مشخص است که داشتن استرس به هیچوجه برای مغز مطلوب نیست. همین مسأله ضرورت نیاز به مدیریت استرس را روشن می کند. تنها 12 دقیقه پرداختن به آرامش و تمرکز در طول روز می تواند تغییرات مثبتی در بیان ژنی مغز داشته باشد.

انجام مراقبات شبانه در پایان روز همراه با تمرین تفکر برای تقویت ذهن، سبب بهبود عملکرد مغز می شود. در کنار تلاش برای ایجاد آرامش انجام تمرینات ورزش منظم روزانه تاثیر زیادی در کاهش استرس و سلامت مغزی دارند.

در صورتی که فردی نتواند استرس های خود را به صورت مناسبی تحت کنترل درآورد برای جلوگیری از آسیب های ناشی از آن لازم است حتماً به پزشک متخصص رجوع کند و برای اصلاح وضعیت خود تلاش کند.

توجه به رژیم غذایی و سبک زندگی نیز تا حد زیادی هم بر استرس و هم بر عوارض ناشی از استرس بر بدن تاثیرگذار است. به این منظور فرد باید رژیم غذایی سرشار از ویتامین و املاح معدنی داشته باشد تا از تاثیر استرس بر مغز و دیگر اندام های بدن ممانعت کند.

 

منبع