خانه » آیا می دانید سلول بنیادی چیست و چه کاربرد هایی دارد ؟
سلول بنیادی چیست
سلول بنیادی چیست
بهداشت و سلامت

آیا می دانید سلول بنیادی چیست و چه کاربرد هایی دارد ؟

سلول بنیادی چیست ؟

در این نوشته توضیح مختصری در مورد این که سلول بنیادی چیست خواهید خواند و سپس با کاربردهای این سلول های شگفت انگیز آشنا خواهید شد.

تمام سلول ها در بدن وظایف تعریف شده ای دارند، اما سلول های بنیادی نقشی بر عهده ندارند و می توانند به هر نوع سلول مورد نیازی تبدیل شوند. این سلول ها می توانند خود را نو سازی کنند و به انواع دیگری از سلول ها با نقش آفرینی خاص مانند سلول های عصبی، سلول های قلبی یا غضروفی و … مبدل گردند.

 

منابع سلول های بنیادی

سلول های بنیادی را از منابع مختلفی می توان به دست آورد. توده سلولی جنینی در 14 تا 16 روزگی تمام سلول های بنیادی لازم برای تشکیل همه اندام های یک جسم کامل را در خود دارد. افراد بالغ نیز در مغز استخوان، مغز، کبد و بافت های دیگر دارای سلول های بنیادی هستند.

یکی از مهم ترین منابع سلول بنیادی خون بند ناف نوزادان است که در بانک خون بندناف ذخیره می شوند.

 

کاربردها

سلول های بنیادی به خودی خود عامل نیستند اما از اهمیت زیادی برخوردارند. زیرا با شبیه سازی صحیح می توانند نقش نوعی از سلول های بدن را بر عهده بگیرند و بافت های آسیب دیده را از نو بسازند. این قابلیت می تواند جان افراد را نجات دهد، زخم ها را بهبود ببخشد و آسیب های ناشی از جراحت های شدید را درمان کند.

 

نوسازی بافت

افراد بسیاری نیازمند پیوند یک عضو حیاتی بدن هستند که می تواند از طریق سلول های بنیادی ساخته و درمان شود. همچنین ترمیم بافت پوستی و درمان سوختگی نیز یکی از کاربردهای مهم این سلول هاست.

 

درمان بیماری قلبی و عروقی

در سال 2013 محققان دانشگاهی در ماساچوست از سلول های بنیادی برای موش ها رگ های خونی ساختند و نتیجه موفقیت آمیزی گرفتند.

 

درمان بیماری های مغزی

این احتمال وجود دارد که در آینده ای نه چندان دور بتوان سلول های مغزی را با سلول های بنیادی تعویض کرد. برای مثال در بیماری پارکینسون ترمیم سلول های آسیب دیده مغزی منجر به درمان حرکات عضلانی ناخواسته می شود.

 

درمان نقص های سلولی

دانشمندان امیدوارند روزی بتوانند قلب کاملی برای پیوند زدن در آزمایشگاه با سلول های بنیادی تولید کنند. ساخت لوزالمعده از طریق سلول های بنیادی در دنیا انجام شده است.

 

درمان بیماری های خونی

درمان بیماری های خونی از طریق پیوند مغز استخوان یکی از یکی از روند های رایج در دنیای پزشکی امروز است. سلول های بنیادی مغز استخوان می توانند هر نوع سلول خونی را تولید کنند و به پزشکان امکان درمان بیماری های خونی را بدهند.

لازم است افراد جامعه بدانند سلول بنیادی چیست و در جهت جمع آوری خون بند ناف به عنوان منبع غنی سلول های بنیادی تلاش کنند.

 

منبع