خانه » چرا ما عاشق موسیقی هستیم
فرزند و والدین

چرا ما عاشق موسیقی هستیم

Sending
User Review
0 (0 votes)

دلیل علمی علاقه  آدمی به گوش دادن موسیقی چیست ؟

 

فطرت انسان جوری است که از طرُق مختلف با موسیقی خو میگیرد , به طوری که صداهای معمولی دیگری مثل صدای آب , ماشین , بسته شدن درب وغیره  نمیتوانند  همان تاثیری که موسیقی میگذارد را بگذارند .

 

سالیان سال است که دانشمندان از خود میپرسند ؛ که موسیقی چه طور و چگونه قدرت تسخیر کردن انسان را دارد ؟

 

اکنون زمان آن رسیده تا این رمز را فاش کنیم ؛ با استفاده از تکنولوژی fMIR   دانشمندان  دریافتند که چرا موسیقی میتواند احساسات آدمی را برانگیزد .  موسیقی عملیات  شیمیایی ای در مرکز مغز  بوجود می آورد , دقیقا جایی که احساسات انسان مربوط به آن بخش است .

یک صدا به خودی خود دلنواز نیست , اما اگر همین صدا با صداهای دیگری در یک راستای سازمان دهی شده , ترکیب شود , بسیار گوش نواز و قدرتمند خواهند بود  .

 

چگونه موسیقی باعث خوشحالی فرد شنونده میشود ؟


آزمایشی بر روی چند داوطلب انجام گشته که با بردن افراد به درون دستگاه fMIR  , فعالیت ها و واکنش های مغزشان  بر روی سیستم  ثبت و ضبط  می گشته و در آن حین موسیقی مورد علاقه هر داوطلب را برایشان پخش کردند .

نکته جالب اینجاست که در موقع رسیدن به قسمت هایی از آهنگ که احساسات افراد را برمی انگیخت , ماده به اسم دوپامین از مرکز مغز هرکدامشان ترشح میشد .(دوپامین نوعی پیام رسان عصبی است که نقش مهمی در عملکردهای اجتماعی و بالابردن اعتماد بنفس دارد و

کمبود آن در مغز باعث اضطراب اجتماعی میشود .) , این ماده به قدیمی ترین قسمت های مغز نفوذ میکند , و باعث یادآوری لحظات خوشی که قبلا با آن موسیقی داشتن را به یاد آن فرد می آورد  .

دانشمندان بر این باور هستند که دوپامین یکی از موهبت های زیست شناسی است , برای مثال هنگامی شما کارهایی که باعث هیجانی شدن یا خشنود شدن تان انجام میدهید این ماده در مغزتان ترشح میشود .

حتی با مصرف مواد مخدر قوی معتاد کننده هم ترشح  این ماده صورت میگیرد که البته ریسک مصرف آن بالاست و توصیه میشود از راه های طبیعی و سالم باعث فعال سازی این ماده شویم .

هر کس خاطره ای با آهنگ مورد علاقه شان دارند و گوش دادن به آن و ترشح  این ماده موجب میشود تا سلول های قدیمی مغز را به فعالیت درآورد و یادآور خاطرات خوش شود .

 

سوال ؛ چه اتفاقی برای مغز می افتد اگر به موسیقی و نوایی ناآشنا گوش دهد ؟

چرا افراد با گوش دادن به یک سری از نغمه هایی که تا به حال نشنیده اند علاقه  نشان میدهند؟

بار دیگر روی داوطلبان , آزمایشی در همین  زمینه  انجام  گرفت , دوباره آنان را به درون دستگاه fMRI  بردند  و این بار آهنگ ناآشنایی را برایشان پخش نمودند .

هنگامی که اسکن های مغزی شان را مورد بررسی قرار دادند  ,  این بار نیز فعال شدن  ماده دوپامین در مغزشان قابل مشاهده بود ,  متوجه این موضوع شدند که ؛ حس تعاملی موجود در مرکز مغز و پوسته بیرونی آن , درگیر به یاد آوردن  آن موسیقی و خاطراتی که مربوط به

آن میشود همراه با افزایش پردازش احساساتی که در رابطه با آن موسیقی است , شده بود .

به این معنی است که هنگامی که انسان به یک موسیقی ناآشنا گوش میدهد , مغز به دنبال یک الگوی شناخته شده میگردد تا بتواند موسیقی را با آن تطبیق دهد , در مغز همه انسان ها این عمل و الگو وجود دارد .

انسان با گوش دادن موسیقی هایی که تا به حال با آنان برخورد نداشته , به دنبال نقطه اوج آن موسیقی میگردد و جای نقطه اوج آن آهنگ را پیش بینی  میکند .

کسانی که الگوی آهنگ را هماهنگ با الگوی مغز خود میابند , آن را خوشایند میپندارند و دوپامین وظیفه خود را به خوبی انجام میدهد , این باعث تشدید احساسات و علاقه مند شدن آن شخص به آن میشود .

همان طور که میدانید افراد , سلیقه های متفاوتی در نوع موسیقی دارند پس هرکس باتوجه به سلیقه شخصی خود الگویی در مغزش وجود دارد .

موسیقی سبک پاپ از محبوبیت بالایی برخوردار است ؛ زیرا که ساختار و ریتم آن کاملا قابل پیش بینی است , حتی اگر آن آهنگ را برای اولین بار گوش دهید .

پیش بینی الگوی موسیقی هایی که مربوط به قشر خاص و یا کشورهای دیگر میشود , برای افرادی که در آن کشور نبوده اند مشکل است .

 

یکی از جالب ترین خصلت های موسیقی این است ؛

اگر از شما بخواهند خاطره ای از دوران دبیرستان تان را تعریف کنید , شما خیلی عادی آن چیزی که به ذهنتان میرسد را بازگو میکنید , … اما اگر آهنگی که در دوران دبیرستان تان به آن گوش میکردید را برایتان پخش کنند  , آن احساسی که نسبت به آهنگ داشتید برایتان دوباره زنده میشود .

 

0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
1 دیدگاه
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
soheil Taherian
soheil Taherian
7 سال قبل

بسیار خوب

1
0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x